
Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009
Αστρονομικά όργανα των Αρχαίων
2. Γνώμονας: Ένα από τα πιο απλά και πιο πολύτιμα όργανα που χρησίμευε για τον καθορισμό πολλών αστρονομικών φαινομένων και γεωγραφικών στοιχείων (καθορισμός μεσημβρινής γραμμής, διάρκειας έτους, γεωγραφικού πλάτους, απόκλισης Ήλιου, κ.ά.). Ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον γνώμονα ήταν ο Αναξίμανδρος.
3. Διόπτρα: Υπήρχε η διόπτρα του Πυθέου που η ύπαρξη του βεβαιώνεται από το γεγονός ότι ο Πυθέας είχε εντοπίσει ότι ο βόρειος ουράνιος πόλος και ο πολικός αστέρας δεν συμπίπτουν. Η διόπτρα του Ιππάρχου που χρησίμευε για την εκτίμηση της φαινόμενης διαμέτρου του Ήλιου και της Σελήνης. Με τη διόπτρα ο Ίππαρχος υπολόγισε την απόσταση και το πραγματικό μέγεθος των δύο αυτών αστέρων. Η διόπτρα του Ήρωνος, που χρησίμευε για διάφορες γεωδαιτικές και αστρονομικές μετρήσεις. Η διόπτρα του Αρχιμήδη που είχε τοποθετηθεί στην κορυφή του φάρου της Αλεξάνδρειας και τέλος η διόπτρα του Δικαιάρχου.
4. Ηλιακό ρολόι: Πρώτος εφευρέτης και κατασκευαστής του θεωρείται ο Απολλώνιος ο Περγαίος. Βελτιώσεις επέφερε αργότερα ο Αρίσταρχος ο Σάμιος.
5. Κλεψύδρα: Όργανο για τη μέτρηση της ισημερινής ώρας. Η κλεψύδρα θεωρείται εφεύρεση του Κτησιβίου.
6. Ουράνια σφαίρα: Μια απλή περιστρεφόμενη σφαίρα με τους κύριους κύκλους χαραγμένους πάνω της. Πρώτος κατασκευαστής της ουράνιας σφαίρας θεωρείται κατά τους μυθικούς χρόνους ο Χείρων και κατά τους ιστορικούς ο Θαλής. Ο Εύδοξος βελτίωσε τη σφαίρα σημειώνοντας τους γνωστούς αστερισμούς και τους μεγάλους αστέρες. Ένα είδος σφαίρας χρησιμοποιούσαν ο Αναξίμανδρος και ο Ίππαρχος. Μία βελτιωμένη παραλλαγή ήταν και η "μεταπτωτική σφαίρα" στην οποία μπορούσε να ληφθεί υπ' όψη η μετατόπιση της θέσης των πόλων του Ουρανού κατά 1° ανά 73 έτη.
7. Σκάφη: Την χρησιμοποίησε ο Ερατοσθένης για να επιτύχει τη μέτρηση της Γης, ενώ ο επινοητής της αναφέρεται πως ήταν ο Αρίσταρχος ο Σάμιος.
8. Υπολογιστής των Αντικυθήρων: Ίσως το πιο διάσημο όργανο πρωτοποριακό και μεγάλης ακρίβειας. Πιθανολογείται ότι τον εφεύρε ο Αρχιμήδης ή κάποιος μαθητής του Ποσειδωνίου. Ο υπολογιστής που βρέθηκε το 1900 στο βυθό των Αντικυθήρων, ήταν ένας ημερολογιακός μηχανισμός που έδειχνε τις κινήσεις του Ήλιου, της Γης και της Σελήνης σε διάφορες φάσεις. Η κατασκευή του ανάγεται στον 1o π.X. αιώνα.
9. Ωρολόγιο του Αρχιμήδη: Πρόκειται για ένα ρολόι με μηχανισμό, όπου αντί του ελατηρίου χρησιμοποιούνταν ροή νερού.
10. Κρίκος: Όργανο που έδινε το ύψος του Ήλιου όταν μεσουρανούσε.
(από το http://www.physics4u.gr/articles/2009/astronomia1.html)
Σάββατο 14 Μαρτίου 2009
η πρώτη καταγραμμένη ηλιακή έκλειψη
από τη el.wikipedia.org (εδώ)
Έκλειψη ηλίου στα Ευαγγέλια
Άλλες εκλείψεις ηλίου στη αρχαία ελληνική γραμματεία

ο ήλιος και γύρω απλώθηκε στον κόσμο μαύρη αντάρα
Ομήρου Οδύσσεια, υ 356-357
Ο Αρχίλοχος ανέφερε για την ολική έκλειψη ηλίου της 6ης Απριλίου του 648 π.Χ.

μετέτρεψε τη μέρα σε νύκτα κρύβοντας το φως
του απαστράπτοντος ηλίου, και βαθύς φόβος κυρίευσε τους ανθρώπους.
Αρχίλοχος, fragmenta, 122, 2-4

Θουκυδίδης, Ιστορίαι, Β' 28
Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009
Άλλες πληροφορίες για για το Θαλή
Κατά τον Αριστοτέλη (Μετά τα Φυσικά, Ι, 983 β 20), ο Θαλής ο Μιλήσιος ήταν ο ιδρυτής της φιλοσοφίας των «φυσικών» που ασχολούνταν με την αναζήτηση φυσικών αιτίων και αποστρέφονταν συνεπώς τις ερμηνείες των «θεολόγων», οι οποίοι κατέφευγαν σε μύθους. Ο Θαλής συγκαταλεγόταν στους επτά Σοφών.
Υπάρχουν δύο γνωστά περιστατικά που τον παρουσιάζουν με διαφορετικό τρόπο. Το πρώτο βρίσκεται στον Θεαίτητο του Πλάτωνα (174α):
(όπως ακριβώς με το Θαλή που μελετούσε τα άστρα και, βλέποντας πάνω, έπεσε σε πηγάδι και κάποια χαριτωμένη δούλα από τη Θράκη λέγεται πως τον κορόιδεψε ότι, ενώ θέλει να γνωρίζει όσα είναι στον ουρανό, αγνοεί όσα βρίσκονται μπροστά στα πόδια του).
Το δεύτερο στα Πολιτικά του Αριστοτέλη (Ι, 11, 1259 α 10):(ενώ τον κορόιδευαν για τη φτώχεια του επειδή τάχα είναι ανώφελη η σοφία του, λένε ότι, προβλέποντας, χάρη στις αστρονομικές του γνώσεις, πως η σοδειά της ελιάς θα 'ταν καλή κι ενώ ήταν ακόμα χειμώνας, βρήκε λίγα χρήματα κι έκλεισε, δίνοντας εγγύηση, όλα τα ελαιοτριβεία της Μιλήτου και της Χίου αντί ελάχιστου ενοικίου αφού δεν υπήρχε κανείς άλλος που να δίνει περισσότερα. Όταν πια έφτασε η εποχή, καθώς ξαφνικά και ταυτόχρονα ήταν απαραίτητα πολλά ελαιοτριβεία, ο Θαλής τα υπενοικίαζε όσο ήθελε, κερδίζοντας έτσι πολλά χρήματα αλλά και αποδεικνύοντας ότι είναι εύκολο για τους σοφούς να πλουτίσουν αν το θέλουν, όμως ενασχολήσεις δεν αποσκοπούν σ’ αυτό).
Εκτός από τη μέτρηση του ύψους των πυραμίδων και την πρόβλεψη της έκλειψης ηλίου στο Θαλή αποδίδονται ακόμα:
Η παρατήρηση ότι η Μεγάλη Άρκτος, την οποία ακολουθούσαν συνήθως οι Φοίνικες, ήταν για τους ναυτικούς καλύτερο μέσο προσανατολισμού, ώστε να βρίσκουν τον πόλο, παρά η Μικρή Άρκτος, με την οποία εντόπιζαν το στίγμα τους οι Έλληνες θαλασσοπόροι.
Μια Ναυτική Αστρολογία, αν και πιθανότερο είναι να μην έγραψε τίποτα∙ μια άλλη παράδοση τον φέρει να έχει διαιρέσει πρώτος αυτός το έτος σε 365 ημέρες, κατανέμοντας τες σε 30 ανά μήνα.
Σχετικά με τις μαθηματικές του γνώσεις ο Πρόκλος (410-485 μ.Χ.), Σχόλια εις το πρώτον των Ευκλείδου Στοιχείων, 65,7 γράφει:(ο Θαλής πρώτα αφού πήγε στην Αίγυπτο, μετέφερε τη θεωρία αυτή στην Ελλάδα και πολλά ο ίδιος ανακάλυψε, εισηγήθηκε πολλές αρχές στους μεταγενέστερους)
Επίσης, πάλι στα Σχόλια εις το πρώτον των Ευκλείδου Στοιχείων, 157, 10 γράφει:(Ο Θαλής πρώτος λένε ότι απέδειξε τη διχοτόμηση του κύκλου από τη διάμετρό του, αιτία της διχοτόμησης είναι το γεγονός ότι η ευθεία - διάμετρος θα περνά οπωσδήποτε από το κέντρο του κύκλου)
Ακόμη, ο Πρόκλος του αποδίδει και τις εξής ανακαλύψεις:
i) Οι γωνίες της βάσης ενός ισοσκελούς τριγώνου είναι ίσες.
ii) Οι κατά κορυφήν γωνίες δύο ευθειών που τέμνονται είναι ίσες μεταξύ τους.
iii) Η εγγεγραμμένη στο ημικύκλιο γωνία είναι πάντα ορθή (λέγεται μάλιστα ότι η ανακάλυψη αυτή ενθουσίασε τόσο πολύ τον Θαλή, που θυσίασε ένα βόδι).
iv) Ένα τρίγωνο είναι δυνατόν να ορισθεί αν είναι γνωστή η βάση του και οι γωνίες της (το θεώρημα αυτό επιτρέπει τον υπολογισμό της απόστασης των πλοίων μέσα στη θάλασσα).
v) Στις προτάσεις αυτές προστίθεται και το «θεώρημα του Θαλή»: κάθε παράλληλος της πλευράς ενός τριγώνου ορίζει δύο όμοια τρίγωνα.
Τέλος, του αποδίδεται η περίφημη ρήση «γνώθι σαυτόν»
Η ολική έκλειψη ηλίου στις 29ης Μαρτίου 2006
Το PowerPoint, που έκανε ο Σταμάτης Δανιήλας, ΠΕ 19, 5ο Γυμνάσιο Ρόδου, μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ
Άλλες πληροφορίες για την έκλειψη της 29ης Μαρτίου 2006: